En de deur gaat open…..

In de stromende regen kom ik aan in Leeuwarden. Ik mag een cursus verzorgen “nieuw in de OR” voor drie beginnende OR-leden in de dbieb. Ondanks de nieuw gekochte paraplu op het station wordt ik op weg naar dbieb drijfnat. Mijn humeur daalt. Net voor de dbieb stap ik per ongeluk in een diepe plas en ik kon me nog net inhouden om niet te vloeken. En toen zag ik een bijzonder gebouw.

Ik kon het gebouw eerst niet plaatsen. Het zag er heel oud uit en groot!  Het kent meerdere binnenplaatsen. Maar door de regen had ik geen zin om dit buiten te bewonderen.  Ik vluchtte de dbieb in, op zoek naar warmte. De deur ging open en ik wist meteen: dit is een bijzondere bieb. Oud en nieuw verweven. Smaakvol ingericht, ik voelde me er meteen thuis.  De geur van koffie, geroezemoes van mensen die gezellig aan tafeltjes aan het kletsen waren.

Met mijn kopie koffie ging ik aan een hoge tafel zitten met prachtige designlampen en design stoelen. Mijn  gebruikelijke blijheid  kwam weer tot leven. Een klasje kinderen kregen een rondleiding. Ik hoorde de juf roepen: En nu zitten en mond dicht.  …….  En nu ga je echt zitten en mond dicht want anders……. Ik moest aan mijn hond denken. Ook mijn hond heeft andere dingen te doen als de omgeving te aantrekkelijk is.  Zo veel te zien. Zoveel interessante boeken om aan te zitten, bewegende beelden op de muur.

Op weg naar de cursuszaal op de tweede verdieping snapte ik wat de functie van het gebouw vroeger was. Een ijzeren trap en -railing  maar vooral die stalen deuren maakte het duidelijk dat dit vroege een gevangenis was. Het Huis van Bewaring DeBlokhuisPoort is nu een  Cultureelbedrijvencentrum. En in één van de gebouwen is nu de dBieb.  dBieb is dit jaar uitgeroepen tot beste bibliotheek. Een welverdiende titel.  En waar vroeger de stalen deuren dicht waren staan ze nu open voor veel bezoekers.   Deze bieb is echt een bezoek waard.

Downloads

Geef een reactie