woensdag - 19 maart 2025
10:00 - 20:00
Beste OR/PVT- leden,
Je kunt je vanaf nu inschrijven op de Platformtweedaagse. Er is maximaal plek voor 32 deelnemers. Als er meer deelnemers zijn dan plaatsen zal ik OR-en en PVT’s die zich met meer dan twee personen hebben ingeschreven vragen om met zijn tweeën te komen. Hoe meer verschillende OR-en en PVT’s aanwezig zijn hoe waardevoller deze studiedagen.
Op veler verzoek, platformleden en steungroep hebben we dit jaar het thema:
Gluren bij de buren.
Wat zijn de aandachtspunten van een OR/PVT?
Jullie weten als geen ander dat de bibliotheken en aanverwante organisaties grote veranderingen hebben doorgemaakt en nog steeds doormaken. Een verschuiving naar het maatschappelijk-, cultuur- en onderwijsveld is breed herkenbaar. Daardoor werk je op de werkvloer anders, met andere doelgroepen, andere projecten en andere collega’s (wel of niet betaald). Je werkt ook in andere omstandigheden: langere openingstijden, zelforganiserende teams, werken met vrijwilligers.
Alle bibliotheek en aanverwante organisaties hebben te maken met deze ontwikkelingen en elke organisatie organiseert het anders.
We beginnen tijdens de tweedaagse studiedagen met de landelijke ‘’geplande’’ ontwikkelingen in en rondom bibliotheeksector tot nu toe en welke we nog kunnen verwachten.
Daarna komen de plaatselijke gevolgen: wat heeft dit al betekent voor de medewerker en welke gevolgen zijn er nog te verwachten? Is daar invloed vanuit de medezeggenschap op?
Naast deze geplande ontwikkelingen vanuit de sector zijn er ook nog andere factoren die een rol spelen of gaan spelen zoals: krappe arbeidsmarkt, groot verloop m.n. onder nieuwe werknemers, veel bibliotheekmedewerkers die komende jaren met pensioen zullen gaan en dan komt er ook nog het inmiddels beruchte “ravijn jaar 2026’’ (grote veranderingen in de financiering van gemeenten die in dat jaar kunnen leiden tot 3 miljard euro minder voor de gemeenten).
Op al deze ontwikkelingen zullen bibliotheek organisaties zich moeten voorbereiden. Ieder op zijn manier, mede afhankelijk van de lokale situatie. We lichten er in elk geval 2 aspecten uit:
1. Goed werkgeverschap. Zinvolle goede ontwikkelingen, loopbaanbegeleiding en hoe weet je medewerkers (verschillende categorieën) te binden en te boeien. Wat zien de platformleden als goed werkgeverschap?
2. Organisatiestructuur(organogram). Wat verandert daarin de komende tijd. Wat zijn de gevolgen daarvan op de werkvloer? Wat loopt wel en wat niet? Wat zijn de aandachtspunten van een OR hierin.
Al deze aanpassingen en veranderingen vergen tijd en aandacht, ook van de medezeggenschap. Dat vraagt dan ook faciliteiten voor OR- en PVT-leden. Hoe zijn die nu geregeld? Moet je het OR-werk ergens tussen door doen? Krijgt het de aandacht die het verdient? Wat zeggen de WOR en CAO hierover?
Velen van ons kijken uit naar deze Platformtweedaagse in 2025. Tijd om elkaar te ontmoeten, verhalen en werkwijze met elkaar delen, tips uit te wisselen en steun te vinden bij elkaar. Het OR/PVT werk is nuttig maar vaak niet makkelijk. Om een goede vertegenwoordiger te zijn van je collega’s heb je tijd nodig om je in de verschillende ontwikkelingen, onderwerpen te verdiepen.
- Thema: Het programma: onderwerpen, gastsprekers met werkvormen is eind januari bekend.
- Locatie: Villa Vennendal in Nunspeet
- Wanneer: 18 en 19 maart inclusief overnachting
- Prijs: € 730,-p.p
Inschrijvingen
Meld je aan als je al een account hebt.